Komplikacije kod dijabetesa

 

Primena karbo terapije kod pacijenata sa lošom cirkulacijom

Ugljen dioksid (CO2) ima vazodilatatorno delovanje što pospešuje prenos kiseonika na periferiju. Direktna vazodilatacija nastaje delovanjem čistog CO2 na kožu i male krvne sudove u koži i potkožnom tkivu, dok se indirektno delovanje odvija preko receptora u koži koji zbog podsticaja CO2 dovode do vazodilatacije. Koristeći ove principe, karbo terapija se primenjuje kod pacijenata sa lošom arterijskom i venskom cirkulacijom i polineuropatskim smetnjama.

Loša arterijska cirkulacija se manifestuje pojavom klaudikacionog bola u jednoj ili obe noge nakon predjenih manje od 100m do predjenih 500m (Stepen 2 ili 1 po Fontaineu), pojavom hladnoće i promenom boje na stopalima koja se javlja povremeno. Loša arterijska cirkulacija je uzrokovana aterosklerotskim promenama na arterijama donjih ekstremiteta kod dijabetičara i nedijabetičara - Birgerovom bolešću (pušačko stopalo).

Pacijent Lj.K. muškarac, 60 godina dijabetičar 10 godina.
Hronična ulceracija na levom palcu od dve i po godine.

Rana je potpuno zarasla posle 26 terapija koje su trajale u periodu od 29.05.2017. do 30.06.2017. god.

Dijabetsko stopalo - dijabetsko stopalo bez ulcera i dijabetsko stopalo sa površnim ulcerom. Uglavnom su promene praćene simptomima polineuropatije. Polineuropatske smetnje se manifestuju kao : osećaj hladnoće u nogama, blaga utrnulost do potpuni gubitak osećaja u nogama, najviše izraženog u stopalima, bolova i žarenja u nogama, koji su više izraženi noću, bolnih grčeva..

Terapijom Carbofita postiže se vidno poboljšanje,
- smanjenje žarećih bolova već posle prvog tretmana
- smanjenje osećaja hladnoće,
- smanjenje utrnulosti...
što sve dovodi do povećane sposobnosti za kretanje, veće samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života.

Poremećaj venske cirkulacije
Karbo terapija se koristi kod pacijenata sa poremećajem venske cirkulacije, odnosno pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom.
Hronična venska insuficijencija se manifestuje pojavom težine u nogama, grčeva tokom noći, a klinički promenama kožnog i potkožnog tkiva : otok, lipodermatoskleroza, preulkusno stanje.  Nastaje kao posledica varikoziteta površnih vena, dilatacije vena dubokog venskog sistema, koja nastaje kao primarno oboljenje ili je to postflebitično odnosno posttrombotsko stanje.
Ubrzavanjem mikrocirkulacije poboljšava se protok krvi i kiseonika, obnavljaju se oštećeni krvni sudovi, smanjuje edem i ubrzava zarastanje rana. Smanjuje se nakupljanje raspadnih produkata čime se pre svega smanjuju smetnje a dugoročno usporava proces hiperpigmentacije, dermatoskleroze.
Nakon karbo terapije kod pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom, pacijenti se već posle prvog tretmana osećaju mnogo bolje.